My most recent professional experience was with the Danish architecture firm 3XN. During my 8 months at 3XN’s NYC Office, I conducted design studies for two structures that are part of the firm’s T3-Bayside master plan in Toronto, ON. This experience taught me to investigate the formal, technological, social, political, and economic debates surrounding Toronto and mass timber construction.
T3 Bayside is located along Queens Quay East, flanked by Merchants’ Wharf, at the northern edge of the Bayside development, and represents a unique opportunity to enhance and enforce the emerging Bayside master plan on multiple levels. On a local scale, the two buildings work together to create a continuously activated ground level, with retail on all sides and with additional community and shared spaces stepping up around the central plaza. Together, this collection of spaces provide a vibrant mix of new possibilities for the whole neighborhood, including venues for event spaces, flexible office space, and community and co-working facilities, to name a few.
The shared office spaces, central to the concept of The Steps, provide a unique and flexible co-working experience to tenants on every floor.
Zoning : The C1 and C2 sites form the entrance of the Bayside area. When visitors arrive from Queens Quay East, these two buildings will be the first that you see.
Zoning : The C1 and C2 sites form the entrance of the Bayside area. When visitors arrive from Queens Quay East, these two buildings will be the first that you see.
Volume : C2 will be 10 floors and will provide over 25.000m2 of floor area.
Volume : C2 will be 10 floors and will provide over 25.000m2 of floor area.
Main Axis: The plaza between the two buildings present a connection between the city of Toronto and Lake Ontario. Visitors and residents of the Bayside area are encouraged to move through the site, invigorating the space with activity and life.
Main Axis: The plaza between the two buildings present a connection between the city of Toronto and Lake Ontario. Visitors and residents of the Bayside area are encouraged to move through the site, invigorating the space with activity and life.
Lobbies: The lobbies of the office blocks are located on opposite ends of the plaza, inciting a dialogue between the two buildings. The plaza becomes a meeting point and node of interaction between workers, visitors and residents alike.
Lobbies: The lobbies of the office blocks are located on opposite ends of the plaza, inciting a dialogue between the two buildings. The plaza becomes a meeting point and node of interaction between workers, visitors and residents alike.
Public Program: Emerging from the lobbies are the public programs. These include retail spaces, cafes, restaurants, and workshops. Connecting to the public park and promenade induce further activity and life in the area.
Public Program: Emerging from the lobbies are the public programs. These include retail spaces, cafes, restaurants, and workshops. Connecting to the public park and promenade induce further activity and life in the area.
Terraces: Spiraling up the sides of the office buildings are common meeting and working areas. These large, double-height spaces promote open connection and co-working opportunities between tenants.
Terraces: Spiraling up the sides of the office buildings are common meeting and working areas. These large, double-height spaces promote open connection and co-working opportunities between tenants.
Views: The terraces spiral up opposite sides of the two offices in order to maximize each view: C1 faces towards downtown Toronto, and C2 towards the lake and public park.
Views: The terraces spiral up opposite sides of the two offices in order to maximize each view: C1 faces towards downtown Toronto, and C2 towards the lake and public park.
Building Connection: The diagonal cuts in the building volume break the massing down to a more human scale around the plaza and builds up to city scale as they rise across the facade.
Building Connection: The diagonal cuts in the building volume break the massing down to a more human scale around the plaza and builds up to city scale as they rise across the facade.
Rooftop: Pushing down the inside edge of C1 and lifting the outside edge of C2 create a series of stepped terraces. The lower two are open to the tenants and provide excellent views of both Toronto and Lake Ontario.
Rooftop: Pushing down the inside edge of C1 and lifting the outside edge of C2 create a series of stepped terraces. The lower two are open to the tenants and provide excellent views of both Toronto and Lake Ontario.
Siteplan Connection: The top levels of C1 and C2 reach the same height as the surrounding buildings, blending into the local skyline and integrating themselves into the fabric of the area. The dip in floor levels created by the terraces indicate the entrance into the Bayside area.
Siteplan Connection: The top levels of C1 and C2 reach the same height as the surrounding buildings, blending into the local skyline and integrating themselves into the fabric of the area. The dip in floor levels created by the terraces indicate the entrance into the Bayside area.
The corner lobby of each building serves as both anchor and control point. From here the two paths of the buildings’ stepped interior spaces, one public and one private, are directly connected and clearly visible, allowing visitors to get a full view of the community and co-working spaces that are the heart of the project.
In-between the two buildings a new central plaza is created — an urban gateway that ties the project together both physically and programmatically. Equal parts urban market, social space and landscape, the new plaza is the public heart of T3 Bayside project.
Concept Scheme North Facade
Facade & Public Plaza Axonometric
Interior Double Height Amenity Axonometric
Back to Top